ΘΕΛΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ…

Θέλω το παιδί μου να γίνει δίγλωσσο…Να μάθει να μιλάει μια ξένη γλώσσα από μικρό, παρ’ όλο που εμείς οι γονείς του είμαστε ‘Έλληνες.. Είναι φράσεις που ακούγονται καθημερινά από τα στόματα πολλών γονιών και κυρίως μαμάδων…Επιδιώκουν το παιδάκι τους να γίνει δίγλωσσο και προκειμένου να το καταφέρουν, του μιλάνε από πολύ μωρό σε διάφορες ξένες γλώσσες.
Είναι πιο φυσιολογικό να μάθουμε στο παιδάκι μας να μιλάει μια ξένη γλώσσα αν ο ένας από τους δυο γονείς τυχαίνει να είναι ξένος…Το παιδί μεγαλώνει ήδη σε δίγλωσσο περιβάλλον στην περίπτωση αυτή. Κατά συνέπεια είναι εξοικειωμένο με την ιδέα ότι στο σπίτι ο ένας από τους δυο γονείς δε μιλάει ελληνικά. Στην περίπτωση όμως που και οι δυο γονείς είναι Έλληνες και καταβάλλουν προσπάθειες να καλλιεργήσουν στο παιδί τη διγλωσσία, τα αποτελέσματα δεν είναι τα ίδια τις περισσότερες φορές… Το παιδί δε ζει σε ένα περιβάλλον ξενόγλωσσο και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο για αυτό να υποβάλλεται σε μια τέτοιου είδους διαδικασία!
Συνειδητοποιήστε ότι το παιδάκι σας γεννήθηκε Έλληνας/Ελληνίδα και όχι από κάποιο άλλο μέρος…Είναι λοιπόν παράλογο από μωρό να του τραγουδάται στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, προκειμένου να μάθει να τη μιλάει! Το ίδιο κουράζεται κατ’ αρχήν, ενώ ταυτόχρονα βομβαρδίζεται από δυο γλώσσες από τις οποίες η μια είναι εντελώς ξένη προς το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το ίδιο και πολλές φορές μπορεί να μπλοκάρει και να μην ξέρει ποια από τις δυο θα πρέπει να χρησιμοποιεί. Και θα ξανααναφέρω ότι είναι εντελώς διαφορετικό ο ένας από τους δυο γονείς να είναι ξενόγλωσσος…Το παιδί έρχεται σε αυτήν την περίπτωση σε εξοικείωση με τη γλώσσα, καθώς κατανοεί ότι είναι η γλώσσα του ενός από τους δυο γονείς του. Έχει μπροστά του πολύ χρόνο να μάθει ξένες γλώσσες!Μην το βομβαρδίζετε!
Επίσης θα ήθελα να ανφέρω εδώ ότι πολλοί γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να αναρωτιούνται πότε είναι η καταλληλότερη ηλικία, προκειμένου να μάθει το παιδί τους μια ξένη γλώσσα. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, προκειμένου να μάθει ένα παιδί μια ξένη γλώσσα. Συτό θα συμβεί όταν το ίδιο θα είναι έτοιμο να την αποκωσικοπιήσει και να την κατανοήσει, ώστε να θέλει και το ίδιο να τη μάθει. Ας μην ξεχνάμε ότι μια γλώσσα διαφορετική από τη μητρική μας είναι πολύ δύσκολο να τη μάθουμε! Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να θέλουμε να τη διδαχθούμε,γιατί διαφορετικά δε θα μπορούμε με τίποτα να τη μιλήσουμε!
Μη μπλοκάρετε τη σκέψη των παιδιών σας! Αφήστε την να αναπτυχθεί υπό κανονικούς ρυθμούς και τότε όλα θα κυλήσουν πιο ομαλά!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: