ΑΧΓΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ Η ΜΙΑ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ;

don_t_panic_button Όχι όχι δεν είναι δυνατόν να βγω έξω… Έχει τόσο κόσμο…Και αν λιποθυμήσω; Και αν σταματήσει να χτυπάει η καρδιά μου ξαφνικά; Και αν πάθω ασφυξία και δεν μπορώ να αναπνεύσω; Κάποιες από τις ερωτήσεις που κάνει ένα άτομο με κρίσεις πανικού στον εαυτό του…Δεν πρόκειται για απλό φόβο…Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι φοβίες χτυπάνε κόκκινο…Τόσο κόκκινο που νομίζετε ότι θα πάθετε έμφραγμα! Αισθάνεστε όλα τα συμπτώματα, τα οποία αισθάνεται ένας άνθρωπος λίγο πριν το έμφραγμα, με τη μόνη διαφορά ότι εσείς ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να πάθετε έμφραγμα, γιατί πολύ απλά είναι ΟΛΑ στο μυαλό σας! Ξέρω…Είναι πολύ πιο δύσκολο να το κατοπολεμήσετε απ’ όσο φανταζόσασταν! Δεν είναι όμως ακατόρθωτο! Γυμνάζουμε το σώμα μας έτσι δεν είναι; Το μυαλό μας γιατί να το αφήνουμε αγύμναστο λοιπόν; Είμαι σίγουρη ότι νιώθετε ότι δεν μπορείτε με τίποτα να βγείτε έξω, να συναναστραφείτε με κόσμο…Ο πανικός σας και οι αλλόκοτες φοβίες σας δε σας αφήνουν να ανπνεύσετε, έχουν ζώσει την κυριολεξία το μυαλό σας! Σας έχουν αλυσοδεμένους…Γιατί; Αναρωτηθήκατε γιατί τις αφήνετε να κατακλύζουν τις σκέψεις σας; Αναρωτηθείτε… Μην κάθεστε παθητικοί μπροστά στις κρίσεις σας! Καταπολεμήστε το τέρας που ονομάζεται Πανικός με το μυαλό σας και προσπαθήστε να μην καταφύγετε σε φάρμακα! Θα σας πάρει καιρό μέχρι να τα καταφέρετε! Η θεραπεία χωρίς φάρμακα είναι δύσκολη, επίπονη πολλές φορές και χρονοβόρα, όμως έχει τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα!
Όταν το πρωτοαισθάνθηκα ήταν σαν να κατέρεε ο κόσμος γύρω μου! Δεν ληξερα τι έπαθα… Πήγα να πάρω ένα παγωτό και ξαφνικά ένιωσα ότι ήθελα να φύγω… Οι άνθρωποι φάνταζαν στα μάτια μου ως απειλή! Άρχισα να τρέμω…Ζαλιζόμουν και ήθελα να λιποθυμήσω, αλλά το περίεργο ήταν ότι ΔΕΝ μπορούσα να λιποθυμήσω…Μα το νιώθω έλεγα από μέσα μου…Το νιώθω ότι τώρα θα πέσω κάτω…Παρ’ όλ’ αυτά δε συνέβη ποτέ αυτό! Βρισκόμουν εκεί όρθια, ιδρωμένη, ζαλισμένη, αλλά χωρίς να λιποθυμάω… Είχα το αίσθημα της αποπραγματοποίησης…’Ενιωθα δηλαδή ότι έβγαινα από το σώμα μου και παρακολουθούσα τον εαυτό μου απο έξω…Νόμιζα ότι τρελάθηκα…Το στομάχι μου είχε γίνει κόμπος, μέχρι που έκανα τον ένα εμετό με τον άλλο! Το περίεργο ήταν ότι δε σταματούσαν! Έτσι πήγα στο νοσοκομείο… Μου έκαναν εξετάσεις και μου επιβεβαίωσαν ότι δεν είχα απολύτως τίποτα παθολογικό! Τότε ήταν που συνήλθα! Ένιωσα αμέσως ότι τίποτα κακό δε θα μου συμβεί, γιατί είμαι σωματικά καλά!
Οι κρίσεις πανικού και γενικότερα οι αγχώδεις διαταραχές προσβάλλουν εκεί που κανείς δεν το περιμένει… Όταν κανείς έχει περάσει μια επώδυνη κατάσταση, ή ένα μεγάλο άγχος και μετά ηρεμεί από αυτό, τότε ελιναι που εμφανίζονται οι αγχώδεις διατα΄ραχές συνήθως και όχι κατά τη διάρκεια της δύσκολής φάσης όπως πιστεύουν πολλοί!Είναι εκείνη τη στιγμή που η καρδιά σας χτυπάει ασταμάτητα και νομίζετε ότι θα το παθετε το έμφραγμα! Μη φοβάστε! Εξασκείστε τον αυτό σας, ώστε να μην τον τρομοκρατούν οι σκέψεις του…Πώς; Μα με διάφορους τρόπους μπορείτε να το καταφέρετε! Ο Frankl έλεγε ότι αν εκείνη τη στιγμή που νιώθεις ότι φοβάσαι να βγεις έξω, λες στον αυτό σου ότι θα βγω για να νιώσω πανικό, δεν θα τον νιώσεις… Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας εκείνη τη στιγμή παίρνει μια διαφορετική εντολή από εκείνη που έλεγε: ωχ να μη βγω για να μην το νιώσω, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το προκαλέσει από μόνος του… Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο να κατανοήσουμε όλοι μας τη δύναμη του μυαλού μας και του θέλω μας! Αν καταφέρουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι το μυαλό μας ΜΠΟΡΕΙ να κάνει τα πάντα, τότε όλα θα λυθούν ως δια μαγείας! Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει κάποιος να γυμνάσει το μυαλό του, το ξέρω, αλλά μέσα από την προσπάθεια εκγύμνασής του ακόμα το γυμνάζει χωρίς αν το καταλαβαίνει κι ας νομίζει ότι δεν τα κατάφερε!
Οι αγχώδεις διαταραχές δε φεύγουν εύκολα! Σε πολλές περιπτώσεςι μπορεί να περάσουν και χρόνια, ειδικά αν το άτομο παλεύει μόνο του! Καλό θα ήταν λοιπόν να απευθυνθεί κανείς και σε έναν ειδικό! Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό και ειδικά η γνωστική ψυχολογία μπορεί μέσα σε λίγες συνεδρίες να κάνει κάποιον να αναθεωρήσει τον τρόπο σκέψης του! Επίσης καλό θα ήταν να γίνει και ένας ιατρικός έλεγχος, προκειμένου να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα υγείας που ενδεχομένως προκαλούν παραπλήσια συμπτώματα, όπως ο θυροειδής κ.λ, ώστε να γνωρίζουμε 100% ότι το θέμα είναι καθαρά ψυχολογικό! Πολλοί από εμάς ίσως να μην έχουμε τη δυνατότητα όμως να απευθυνθούμε σε κάποιον ψυχολόγο λόγω οικονομικών… Υπάρχει και πάλι λύση…Βρείτε έναν ποιμαντικό σύμβουλο…Ο ποιμαντικός σύμβουλος είναι ο γνωστός σε όλυς μας πνευματικός! Η συμβουλευτική υφίσταται και στο χώρο της εκκλησίας και όχι μόνο στο γραφέιο ενός ψυχολόγου! Ο ίδιος θα σας βοηθήσει αρκετά να αναρωτηθείτε, αλλά δε θα βρει εκείνος για εσάς τη λυση σε αυτό που σας απασχολεί! Είναι σημαντικότερο να καλλιεργήσετε εσέις την ικανότητά σας να κρίνετε τι πρέπει κάθε φορά να κάνετε και πώς θα λύσετε το τυχόν πρόβλημα. το οποίο σας απασχολεί!
Το σημαντικότερο όλων είναι να βρείτε τρόπους να ηρεμείτε τον εαυατό σας! Μπορεί να είναι η μουσική, η γυμναστική, το περπάτημα, μια βόλτα στη θάλασσα για να ακούσετε τους παφλασμούς των κυμμάτων…Οτιδήποτε νομίζετε οτι σας ηρεμεί! Καλό θα ήταν ακομα να άποφεύγετε για ένα διάστημα ταινίες ή βιβλία που έχουν σχέση με θρίλερ ή οτιδήποτε σας χαλάει τη διάθεση και σας ρίχνει ψυχολογικά! Επίσης την ώρα που νομιζετε ότι σας κόβεται η αναπνοή πάρτε ένα σακουλάκι και αρχίστε να αναπνέετε μέσα σε αυτό. Έτσι η αναπνοή σας ρυθμίζεται γιατί ενώ εσείς νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, στην ουσία ο οργανισμός σας οξυγωνόνεται πολύ περισσότερο απότο κανονικό γι’ αυτό νιώθετε έτσι.Οπότε θα πρέπει να μάθετε να ρυθμίζετε την αναπνοή σας! Το μικρόβιο που δίνει τροφή στον πανικό είναι να παραμελείτε τον ευατό σας και να κλείνεστε σε αυτόν και στο σπίτι! Την ώρα εκείνη βγείτε έξω…Ακόμα και αν νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε! Βγείτε και θα δείτε ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί! Μπορεί για μερικά λεπτά ακόμα και για μια ώρα να αισθάνεστε ότι θέλετε να γυρίσετε σπίτι σας…Μην το κάνετε…Είναι ψευδαίσθηση… Μην την αφήνετε να ελέγχει τη ζωή σας! Ο χειρότερος εχθρός των κρίσεων πανικού και γενικότερα όλων των αγχωδών διαταραχών είναι η ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗ!!!!
Προσπαθήστε επίσης να εκλογικεύσετε αυτό το οποίο νιώθετε! Είναι θεωρώ το σημαντικότερο βήμα για τη λύση της κατάστασης! Προσπαθήστε δηλαδή να πείσετε τον εαυτό σας ότι πραγματικά είναι μια ψευδαίσθηση όλο αυτό και ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να σας συμβεί! Άλλωστε δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κανένα περιστατικό ανακοπής, λιποθυμίας κ.λ. από κρίσεις πανικού. Κανένας δεν τρελάθηκε από κρίσεις πανικού μη φοβάστε! Έχουν γίνει πολλές έρευνες και κανείς με κρίσεις πανικού ΔΕΝ έχει πάθει το οτιδήποτε! Πρόκειται να τη γρίπη της ψυχολογίας όπως και η κατάθλιψη, αλλά εμείς δεν το βιώνουμε απλά ως μια γρίπη! Προσπαθήστε λοιπόν να το εκλογικεύσετε και θα δείτε ότι θα τα καταφέρετε σιγά σογά όμως! Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα! Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τα καταφέρετε ΜΟΝΟ ΑΝ το παλέψετε σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Εγώ προσωπικά όταν με πιάνουν πλέον προσπαθώ να τις αγνοώ… Δεν τις θέλω στη ζωή μου και έχω αποφασίσει ότι δε θα αποτελούν και μέρος της! Υπάρχουν στιγμές που θα τις ξανανιώσετε, όμως το θέμα είναι όπως μου είπε και ένας ψυχολόγος καθηγητής μου,να καταφέρετε από το 10 στην κλίμακα της έντασης να καταφέρνετε να το μειώνετε στο 8, 7 και συνεχώς πιο κάτω, μέχρι να μην το νιώθετε πια με ένταση το 10 τις επόμενες φορές! Μου έχουν διδάξει πολλά και να σας πω την αλήθεια όσο επώδυνες και αν είναι ίσως και να αισθάνομαι ευγνώμων που μπήκαν στη ζωή μου! Έμαθα πολλά από αυτές ΄και είδα τη ζωή εντελώς διαφορετικά!
Οι αγχώδεις διαταραχές χρειάζονται ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΗ ΘΕΛΗΣΗ αν θέλετε να τις αντιμετωπίσετε! Γυμνάστε το μυαλό σας και βρείτε το δικό σας κλειδί για την αντιμετώπισή της! Αξιοποιήστε τες ΜΟΝΟ προς όφελός σας! Μάθετε από αυτές για εσάς και τη ζωή και ΜΗΝ τις αφήνετε να σας δένουν με αλυσίδες! Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσω μέσα από το άρθρο αυτό να βοηθήσω πολλούς νέους ανθρώπους, παιδιά και εφήβους εκεί έξω με αγχώδεις διαταραχές! Θα ακολουθήσει και δεύτερο άρθρο με μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να γυμνάσετε το μυαλό σας! Θα σύστηνα σε όλους να δείτε την ταινία: Ένας υπέροχος άνθρωπος! Ίσως σας βοηθήσει να αγνοήσετε τις φοβίες σας!
Έλληνα Σεβαστή-Ειρήνη ( Φιλόλογος-Ειδική παιδαγωγός)

Advertisements

12 Σχόλια (+add yours?)

 1. Christina
  Απρ. 15, 2013 @ 18:37:49

  πραγματικα τελειο!!!!

  Απάντηση

 2. Sophia
  Απρ. 19, 2013 @ 07:29:55

  Υποφέρω τόσον καιρό από αυτές… μου έχουν ρημάξει τη ζωή…πολύ θα ήθελα να τα λέγαμε μέσω mail…

  Απάντηση

 3. Antonis
  Οκτ. 19, 2013 @ 19:43:08

  Πραγματικα υπεροχο το αρθρο.Σας εχω στειλει ενα μηνυμα και ειλκρινα θα με βοηθησει πολυ η απαντηση σας.

  Απάντηση

 4. nohmatikh
  Οκτ. 19, 2013 @ 19:58:22

  Nα είσαι καλά Αντώνη!

  Απάντηση

 5. Νικόλ
  Μαρ. 15, 2014 @ 15:58:39

  Υποφέρω κι εγώ από κρίσεις πανικού εδώ και 2 χρόνια. Παρ’ότι συμβουλεύτηκα ψυχολόγο, δεν με βοήθησε να τις ξεπεράσω. Έχω εγκαταλείψει το πάντα και διαρκώς το μυαλό μου κατακλύζουν φοβίες. Η καθημερινότητα μου είναι βασανιστική και όλη την ώρα σκέφτομαι τρόπους να το ξεπεράσω, όμως το μυαλό μου πηγαίνει διαρκώς εκεί που θέλει από μόνο του. Δεν βγαίνω πια έξω γιατί αισθάνομαι συνέχεια αδύναμη και ότι θα λιποθυμήσω. Και όσες φορές αναγκαστικά βγήκα, σπάνια ωστόσο, φρόντισα να γυρίσω εγκαίρως πριν εξαντλήσω την αντοχή μου. Θα εκτιμούσα αφάνταστα αν με βοηθούσατε…

  Απάντηση

  • nohmatikh
   Απρ. 03, 2014 @ 11:55:09

   Νικόλ καλησπέρα! Εγώ αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω κρίσεις πανικού σε πιο αραιά διαστήματα πλέον…Προσωπικά το πάλεψα μόνη μου στην αρχή με αυθυποβολή! Ξέρω ότι σου φαίνεται ακατόρθωτο να παραμείνεις κάπου όταν σε πιάνουν κρίσεις, ή να βγεις σε κόσμο, όμως μην πέφτεις στην παγίδα…Εγώ έτσι κατάφερα να κάνω βήματα…Έβγαινα έξω, ενώ δεν μπορούσα…Το πάλευα!!!! Πίεζα τον εαυτό μου!!!! Αν σε πιάνει κρίση πήγαινε σε μια άκρη ηρέμησε και συνέχισε…Το θέμα είναι όταν σε πιάνουν να σκέφτεσαι: γιατί φοβάμαι; Υπάρχει λόγος; Δηλαδή να προσπαθείς να εκλογικεύεις το φόβο σου και να δίνεις απαντήσεις και όχι να σκέφτεσαι το φόβο σου, γιατί σε κρατάει δέσμια η σκέψη αυτή εκείνην τη στιγμή…Επίσης θα σου πρότεινα να επισκεφθείς κάποιον ψυχοθεραπευτή και όχι ψυχολόγο! Εγώ κάνω συνεδρίες με ψυχοθεραπευτή, ο οποίο κάνει γνωσιακή ψυχοθεραπεία και μου έχει δώσει κάποια φαρμακάκια πολύ ελαφριά και ταυτόχρονα με την ψυχοθεραπεία που μου κάνει(η γνωσιακή είναι η καταλληλότερη για τις κρίσεις πανικού)σιγά σιγά κόβω και τα φάρμακα…Να σκέφτεσαι ότι όλο αυτό είναι μια ψευδαίσθηση…Τίποτα παραπάνω…Ένα παιχνίδι του μυαλού… Παράδειγμα ο συναγερμός των αυτοκινήτων πολλές φορές ανάβει χωρίς λόγο…έτσι και ο οργανισμός όσων υποφέρουμε από κρίσεις πανικού! 🙂

   Απάντηση

   • Νικόλ
    Απρ. 03, 2014 @ 13:13:07

    Πήγα και σε ψυχίατρο, μου πρότεινε κάποια συμπληρώματα σεροτονίνης, ωστόσο διστάζω να τα πάρω…. Δεν θέλω να εξαρτηθώ από τα χάπια στα 25 μου ακόμη κι αν αυτά είναι φυτικά όπως μου είπε… Το παλεύω κι εγώ αλλά εξακολουθεί να με πιάνει… Τον τελευταίο καιρό έχω καταφέρει να μπορώ να βγάλω το σκύλο μου βόλτα στο πάρκο, αλλά τίποτα παραπάνω… Όταν, δε, με πιάνει η κρίση, νομίζω ότι δεν έχω αέρα να αναπνεύσω και ότι θα πάθω καρδιακή προσβολή…. Φαντάζομαι μπορείτε να καταλάβετε επακριβώς πως νιώθω από τη στιγμή που το έχετε ζήσει κι εσείς… Νιώθω ότι ποτέ δεν θα γίνω όπως πριν κι αυτό μου δημιουργεί ένα επιπρόσθετο άγχος…

 6. Ελένη
  Δεκ. 22, 2014 @ 00:17:06

  Γεια σας, ειμαι 23 χρονών και υποφέρω από κρίσεις πανικού. Δούλευα αλλά λόγω των έντονων κρισεων, παραιτήθηκα. Άρχισα την προηγουμενη βδομαδα συνεδριες με καποιον ψυχολογο αλλα αντιμετωπιζω σοβαρο προβλημα με τον εξω κοσμο. Εχω να βγω εναμιση μηνα απο το σπιτι επειδη φοβαμαι μη παθω κρισεις πανικου. Ξερω πως μονο ΕΓΩ θα μπορεσω να βρω λυση σε αυτό, αλλά μηπως εχετε να μου προτεινετε κατι κι εσεις? δεν αντεχω αλλο αυτη τη ζωη , θελω να ειμαι »φυσιολογική» όπως και πριν. Σας υπερευχαριστώ

  Απάντηση

  • nohmatikh
   Ιαν. 16, 2015 @ 13:54:55

   Προπαντώς προσπάθησε να χρησιμοποιείς τη λογική σου! Εκλογίκευε τις καταστασεις και τους φοβους σου! Όλο αυτο που νιωθεις ειναι ενα ψεμα! Κάνεις μεγαλύτερη ζημιά στον ευατό σου με το να αποφεύγεις να βγαίνεις έξω και να μπαίνεις σε κόσμο! Να βγαίνεις επίτηδες έξω και να επιδιώκεις να βρίσκεσαι με κόσμο, μόνο έτσι θα το ξεπεράσεις! Μην αποφεύγεις το φόβο, αλλά προσπάθησε να τον προκαλείς….και όταν τον αρχίσεις να παθαίνεις κρίσεις προσπάθησε να ελέγχεις την αναπνοή σου, βάζοντας το ένα χέρι σου στο στομάχι και το άλλο στο στέρνο σου…το στομάχι θα πρέπει να ανεβοκατεβαίνει όταν αναπνέεις και όχι το στέρνο σου!Αυτά με δίδαξε κι εμένα ο ψυχίατρός μου! Το καλύτερο για μένα είναι να κάνεις γνωσιακή ψυχοθεραπεία, η οποία θα σε κάνει να εκλογικεύσεις το φόβο σου. Όταν παθαίνεις κρίσεις, απλά εκείνη τη στηγμή μην σκέφτεσαι την κρίση…προσπάθησε να σκέφτεσαι τι σε έκανε και την ένιωσες και αν υπάρχει λόγος να τη νιώθεις…Θέλει χρόνο όλο αυτό και μεγάλη υπομονή για να μάθεις γιατί φοβάσαι και ότι δεν υπάρχει στην ουσία λόγος! Το μυστικό είναι να μην παραιτείσαι και να επιδιώκεις να είσαι σε κόσμο! Όταν το νιώσεις πήγαινει κάπου άκρη και προσπάθησε με αναπνοές και λογική να σκεφτείς αν υπάρχει λόγος να το νιώθεις και αν θες κατάγραφε και το τι νιώθεις και ποτε και γτ το νιωθεις….θα δεις οτι όλα όσα νιώθουμε στις κ΄ρισεςι πανικού είναι αλυσίδα…Μην ανησυχεις Ελένη μου θα φθάσεςι σε ένα σημείο να μη σε νοιάζουν πλέον! Δε θα σου φύγουν εντελώς, αλλά θα είναι πιο σπάνιες και πλέον όταν τις νιώθεις δε θα τρομαζεις γτ θα ξέρεις να τις αντιμετωπίζεις…Θα μάθεις πολλά μέσα από αυτές πίστεψέ με!

   Απάντηση

 7. ploutarxos
  Ιαν. 29, 2015 @ 23:45:23

  Πριν να διαβάσω αυτό το υπέροχο άρθρο έπαθα κρισι πανίκου ( οχι πρώτη φορα ) του τύπου τώρα παθενω έμφραγμα να τρεμω να ιδρωνω….. κ περνώ το κιν για να ξεχαστω πατώ στο google και διαβάζω αυτο που τόσο σοστα τα λετε…πραγματικά ΗΡΕΜΗΣΑ.Αυτό δεν σημενι ότι το ξεπερασα συνέχεια με κυνηγάει αυτό το πράγμα δεν ξέρω τι να κάνω

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: